vrijdag 15 mei 2009

Zelf een sauna bouwen

Zelf een sauna bouwen is voor veel mensen een droom. Een sauna in of bij je eigen huis die ook nog eens precies voldoet aan jouw wensen. Er zijn veel manieren om een sauna te ontwerpen en in te richten. Maar laten we beginnen met de basis. Als je besluit je eigen sauna te bouwen is het wel slim om op een aantal punten te letten, want een sauna is niet zomaar een warme kamer en enige voorzichtigheid is zeker geboden.

Waar moet de te bouwen sauna komen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: "Waar moet de zelfbouw saunacabine komen?" Als je beschikt over een groot huis met een ongebruikte ruimte kun je bijvoorbeeld een gehele kamer ombouwen tot sauna. Veel mensen zullen echter niet over deze luxe beschikken en zijn genoodzaakt de zelf te bouwen sauna in bijvoorbeeld de badkamer te plaatsen. Dit brengt tevens wel een aantal voordelen met zich mee. Een sauna in de badkamer is vrij eenvoudig aan te sluiten op de 'natte stroomgroep'. Dit is het elektrische circuit dat beveiligd is tegen kortsluiting door vocht. Bepaal vooraf waar de voedingskabel van de kachel moet komen te liggen, meestal wordt hiervoor 3x220Volt gebruikt. Een ander voordeel van een sauna in de badkamer is dat je dicht bij de douche bent, het is altijd verstandig om van te voren en na afloop van het gebruiken van de sauna even te douchen. Het is dus handig als deze een paar passen van de sauna verwijderd is. Het is slim om de sauna in een hoek te bouwen, zo heb je aan twee van de zeiden een muur, en staat de sauna niet in de weg. Bouw de sauna echter nooit direct tegen de muur aan! Dit kan later voor vocht en condensatieproblemen zorgen. De ruimte waarin je de sauna wilt bouwen moet bovendien goed geventileerd zijn, een raam die open kan is in principe voldoende. Een andere optie is om een sauna te bouwen buiten het huis, bijvoorbeeld in de tuin. Zo is het mogelijk om een tuinhuis om te bouwen tot een sauna. Denk er wel aan dat dit om extra isolatie vraagt en de stroomrekening 's winters aardig kan oplopen.

Wat voor type sauna wil ik bouwen?

Het tweede punt waar je over na moet denken is wat voor type sauna je op het oog hebt. Wil je een convectiesauna, dus een sauna die werkt met een oven of kolen en stoom. Of bouw je liever een infrarood sauna? Dit ligt maar net aan de voorkeuren die je hebt. Het bouwen van een saunacabine voor een electrische oven- of kolenunit vergt iets meer oplettendheid omdat hier vaak veel vocht en stoom bij vrijkomt. Isolatie en hittebestendigheid van het te gebruiken materiaal is dus belangrijk, maar daar zo meer over.

Kant en klaar, of zelf ontwerpen en bouwen?

Als je zelf een sauna wil bouwen kan het toch slim zijn om eens naar een aantal kant en klare modellen te kijken. Deze prefab saunacabines voldoen namelijk aan vrijwel alle eisen om een sauna veilig en goed geïsoleerd te krijgen. Dit kan een hoop werk en ongemak schelen. Daarentegen is het lastiger om aanpassingen te maken die voldoen aan jouw sauna-eisen. Wil je bijvoorbeeld een sauna in een kamer met een schuin dak,of een ronde muur, dan zullen er weinig saunacabines zijn die daar aan voldoen, en is het zelf bouwen van een sauna dus de slimste optie. Ontwerp je zelf een sauna maak dan eerst een zeer nauwkeurig schets van de ruimte waarin de sauna moet komen. Let vooral op details als ramen, pijpleidingen, deuren, balken, plinten, etc.

Isolatie van de sauna

Het goed isoleren van de zelfgebouwde sauna is erg belangrijk. Ten eerste bespaart u ontzettend veel energie als u zuinig om gaat met de warmte die er geproduceerd wordt en zorgt dan het in de sauna blijft. Ten tweede wilt u niet dat de rest vande woning of badkamer ook erg warm wordt. Het isoleren van een sauna kan op verschillende manieren, maar een paar goede tips zijn als volgt: Gebruik glaswoldekens om de balken die de binnen en buitenmuur in contact brengen te isoleren. Daarnaast een weerkaatst een laag aluminium folie vrijwel alle stralingswarmte. De beste isolator is lucht. Dit is ook de primaire vulling tussen de binnen en buitenwand van de sauna die u gaat bouwen, net als in een thermoskan.

Wat voor oven wil ik in de sauna die ik ga bouwen?

Zoals eerder genoemd kunt u een sauna op een verscheiden aantal manieren verwarmen. De meest voorkomende is een oven. De oven is een losstaande unit die werkt als een kachel. Er zijn drie type ovens: een electrische sauna-oven, een houtgestookte sauna-oven en een gasgestookte sauna-oven. Afhankelijk van het volume van de sauna die u gaat bouwen is een bepaald vermogen nodig.

Korte tips voor het bouwen van een sauna:

  • Kies een veilige plek: waterpas, degelijke en geaarde stroomvoorziening.
  • Denk na over het type sauna dat u wilt bouwen: Oven-sauna of infrarood?
  • Houdt altijd extra ruimte voor isolatie in gedachte.
  • Kant en klaar is soms makkelijker dan zelfbouw.
  • Maak altijd eerst een gedetailleerde tekening van de ruimte, in combinatie met de sauna die u voor ogen heeft.

2 opmerkingen: